Optimal Energy

Průkazy energetické náročnosti budov

Co to PENB vlastně je? Kdy jej budu potřebovat? Vyplatí se mi? 

Průkaz energetické náročnosti budovy je dokument, který hodnotí spotřebu energií v budově. Vyhodnocuje energie potřebné k topení, ohřevu teplé užitkové vody, větrání, chlazení, klimatizaci či osvětlení. Domácí spotřebiče jakožto nepevnou součást budov PENB nezapočítává.

Stupeň energetické náročnosti budovy se udává na škále od A po G. Písmeno A znamená energeticky nejšetrnější budovu, zatímco G nejméně šetrnou. Uživatel budovy si tak při její koupi, pronájmu nebo rekonstrukci může udělat jasný obrázek o potřebných nákladech na energie při jejím užívání.

Proč vyžadovat PENB, kupuju-li nemovitost?

Díky PENB získáte objektivní informace, která vám pomohou zorientovat se v tom, kolik daný dům spotřebuje energie. Od toho můžete odvodit, jaké náklady na energie s sebou bydlení v takovém domě ponese. Rozhodujete-li se mezi více objekty, můžete je díky průkazům objektivně porovnat a rozhodnout se pro ten, který lépe odpovídá vaším preferencím a finančním možnostem.

Přinese mi držení PENB také nějaké výhody?

Průkaz energetické náročnosti budovy kvalifikovaně vyhodnocuje energetickou náročnost nemovitosti. Výpočet energetické náročnosti budovy tak vytváří objektivní obrázek o provozních nákladech na energie pro vás i potenciální pronajímatele nebo kupce.

PENB pomáhá odhalit nadměrnou spotřebu energie. Pokud rekonstruujete nebo stavíte dům, výpočet energetické náročnosti výsledné budovy odhalí její budoucí provozní finanční náročnost. Na základě zjištění můžete s naší pomocí zahájit kroky na její snížení. Lze očekávat, že ceny energií budou v budoucnu dále stoupat, proto při energetické úspornosti ušetříte. Administrativní poplatek za vystavení PENB i změny jím iniciované se tím zase vrátí.

Držením PENB navíc naplňujete zákonnou povinnost (týká-li se vás), a předejdete tak možnosti pokuty od kontrolních orgánů.

Proč žádat Průkaz energetické náročnosti budov od Optimal Energy?

PENB zhotovujeme jednoduše, rychle a za příznivou cenu. Rádi vám dokážeme, že šetrnost k energetickým zdrojům je nejen možná, ale i výhodná. 

Kontaktujte nás a vyzkoušejte to.